Fågel, fisk eller elcykel?

Pendlaralternativen till jobbet är flera. Under flera år har jag valt buss i kombination med promenader. När jag nu har fått en längre sammanlagd restid mellan Bjärred och Malmö prövade jag alternativen på nytt.

Jag testade varje alternativ mot sex olika kriterier. Följande:

  • Restid (2)
  • Totaltid (3)
  • Frihet (3)
  • Hälsoeffekt(2)
  • Miljö (3)
  • Kostnad(1)

De olika kriterierna har olika betydelse för mig. Inom parentes ovan ser du hur jag värderar dem. 1=viktigast, 3=minst viktig.

Restid (2)
Vad det tar i tid från dörr till dörr.

Totaltid (3)
Inte riktigt samma sak som restid. Totaltiden påverkas i mitt fall av två saker utöver restiden. Om jag t.ex. cyklar och utnyttjar cyklingen till träning behöver jag inte lägga ytterligare fritid på motion. Eller. Om jag kan läsa, surfa, maila under tiden som jag förflyttar mig så har det ett värde.

Det kan kanske verka märkligt att jag värderar totaltiden annorlunda än restiden. Det beror på att jag värderar den tid det tar att komma till jobbet på morgonen högre än om jag får lägga en timme extra en kväll på träning. Det kan vara annorlunda för dig, men så här är det för mig.

Frihet (3)
Med frihet syftar jag på att kunna röra sig snabbt och smidigt i Malmö under lunchen men också i anslutning till jobbet.

Hälsoeffekt (2)
Här tvekade jag också hur viktigt kriteriet verkligen är för mig. Det borde vara en etta men blev ändå en tvåa i slutänden. Om det skulle ha värderats till en etta borde jag vara ute och motionera regelbunden året runt. Det gör jag inte.

Miljö (3)
Miljöpåverkan borde säkert vara viktigare än så här, men jag är ärlig, det är det inte. I så fall borde jag cykla. Punkt.

Kostnad (1)
Funderade länge på hur viktigt kostnaden för pendlingen är. Det beror på. Jag är beredd att betala för både bekvämlighet och snabbhet men det finns en gräns. När gränsen passeras (läs bil) får kostnaden högsta prioritet, men om det handlar om att byta ut cykel mot ett busskort, ja då spelar kostnaden mindre roll. Kriteriet kunde ha värderas till en tvåa, men det blev till slut ändå en etta.

I kommande blogginlägg ska jag berätta hur jag värderar de transportalternativ som jag har övervägt. De är bil, buss, vespa (max 50 km), elcykel och cykel.

Hur värderar du de olika kriterierna?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s