Utvärdering: Restid

När jag på nytt och för första gången på allvar på många år funderade igenom mina pendlaralternativ testade jag varje alternativ mot sex olika kriterier. Följande; restid (2), totaltid (1), frihet (1), hälsoeffekt(2), miljöpåverkan (1) och ekonomi(3).

Första kriteriet som utvärderas är restiden.

Restid dörr till dörr
Bil 25 min
Buss 60 min
Vespa (max 50 km) 25 min
Elcykel 42 min
Cykel 35-48 min

Kommentar
Bilen och vespan är inte helt överraskande de snabbaste alternativen. Det som kanske överraskar är att vespan (en moppe) är lika snabb som bilen. Det beror på körsträckan för bil är betydligt längre och att jag med bil vanligen hamnar i köbildningar. Med en vespa skulle jag kunna köra i stort sett utmed samma sträckning som med cykel. Betydligt närmare och inga köer.

Tiden för vanlig cykel varierar, det beror på om jag väljer att träna samtidigt som jag pendlar eller om jag bara försöker ta mig till jobbet utan att bli svettig.

Långsammaste alternativet är buss. Bussresan tar 30 minuter, till det måste jag lägga till ytterligare 30 minuter för promenader.

Mina betyg
Bil – betyg 5 +
Vespa (max 50 km) – betyg 5 +
Elcykel – betyg 3 +
Cykel – betyg 3 +
Buss – betyg 1 +

Betygen är i högsta grad subjektiva men kanske ändå ganska rättvisa den här gången. Bilen och vespan hamnar i topp. Bussen i botten.  Om jag skulle ta bilen till mitt gamla arbetsställe skulle betyget bli sämre. Där finns parkeringsmöjligheter i närheten men som är kostsamma. Antingen löser man ett månadskort (900 kr) eller parkerar en bra bit ifrån (vilket adderar tid). På mitt nya arbetsställe finns en gratisparkering utanför kontoret. Allmänna kommunikationer tappar så fort de kräver byte eller som i mitt fall, hållplats saknas i närhet av resmålet.

Cykeln får samma betyg som elcykeln. Om jag cyklade regelbundet skulle jag, i alla fall i teorin, göra pendling till träning ett par gånger i veckan.

Sammanlagd poäng
Bil – 10 poäng
Vespa (max 50 km) – 10 poäng
Elcykel – 6 poäng
Cykel – 6 poäng
Buss – 2 poäng

(De poäng som delas ut är viktade. Exempel: Bil får ovan betyg 5. Kriteriet tid har vikten 2. 5×2 ger bilen 10 poäng.)

Annonser

2 reaktioner till “Utvärdering: Restid

  1. Men bil får man ofta leta parkeringsplats i 10-20 minuter. Sedan springa och köpa parkeringsbiljett tar några minuter till. Men du kanske inte bor i en storstad?

    Hur många kilometer ´åker du och i vilken stad?

    Gilla

    1. Tiderna jag har angett är från dörr till dörr. I mitt fall är inte parkering en tidsfaktor då den är gratis och precis utanför ingången till min arbetsplats. Staden är Malmö. Avståndet med bil är 21,5 km, med cykel 16,5 km.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s