Erfarenheter v.03

Distans
Veckans distans 109 km (+ 75 km på annan cykel)
Total distans 1052 km

Väder
5-8 grader, 3-10 m/s, mestadels uppehåll.

Veckans erfarenheter
Prognosen för veckan var usel men infriades aldrig. Istället för en kamp i vind och regn blev det ett antal ganska behagliga pendlarturer på elcykeln.

Under veckan nådde jag en milstolpe. Nu har jag och cykeln gjort varandra sällskap under 1000 km. Det börjar bli dags att göra en första utvärdering av cykeln. Den kommer förhoppningsvis väldigt snart.

Under veckan fick jag möjlighet att cykla 75 km på en splitterny cykel bestyckad med 2015 års modell av Bosch elmotor. Den mest påtagliga skillnaden jmf. med min Ikeacykel var rullmotståndet. Känslan och beteendet liknar mer min vanliga cykel, en Scott Sportster P3. Det beskrivs bäst i hur cyklarna uppför sig i en 500 meter lång, svagt lutande, backe som jag rullar nerför utmed min pendlarväg. Ikeacykeln kommer sällan upp i mer än 25+ km/h. Boschcykeln skjuter däremot fart som min vanliga cykel och jag kom enkelt upp i 37-38km/h utan att anstränga mig alltför mycket.

Uppför eller i hård motvind är förhållandet det motsatta. Ikeacykeln strävar hela tiden efter att hålla maxhastighet. Boschsystemet kräver att jag själv anstränger mig för att jag ska få den assistans som jag önskar.

Under de 100 mil som jag har cyklat Ikeacykeln har jag aldrig haft en tendens att svettas. Med Boschcykeln blev jag faktiskt lätt svettig på ryggen en av turerna då det blåste rejäl motvind. Möjligen körde jag på för tunga växlar.

Har du erfarenhet av de två drivsystemen? Vilka är dina erfarenheter?

Annonser

2 reaktioner till “Erfarenheter v.03

  1. Vad bra att du diskuterar dom olika systemen. Jag har sett väldigt lite sånt på andra håll fast det nog är en av dom saker som skiljer mest mellan olika elcyklar, så det är väldigt intressant läsning!

    Jag går i elcykelköpstankar, och uppskattar därför verkligen att läsa din blogg.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s